Taichi Çigong

Taichi Çigong nefes alma tekniklerini iç konsantrasyonumuzla birleştirerek uyguladığımız çok etkili bir yöntemdir. Düzenli egzersizlerle daha fazla enerji depolar, sağlılğınızı korur ve hastalıkları iyileştirebilirsiniz.
Taichi Çigong çok yavaş hareketlerden oluşur. Özü de yavaş yapılmasındadır zaten. Yapılan her bir hareketin özel olarak şifa veren bir yanı vardır. Buna biraz da farkındalık eklemeyi ve Çi'yi daha iyi kullanmayı başarabilirseniz sonuçları inanılmaz olabilir. Yavaşlığı açısından bazen "hareket halinde meditasyon" olarak da adlandırılabilir. Pek çok hareket Taichi'den alıntıdır. Yavaş yapılan hareketlerle uzuvlarda enerji yaratırsınız ve uzuvlardan vücudun her noktasına, özellikle de iç organlara enerji yollarsınız. Bunun tam tersi yolla da hastalıkları vücuttan atarsınız.

Her bir hareketin özel olarak etkilediği kanallar vardır. Bunlar: ciğerler, kaalın bağırsaklar, ince bağırsaklar, mide, dalak, kalp, mesane, safra kesesi, böbrek ve karaciğerdir.

Tai Chi bir uzak doğu dövüş sanatıdır. Çigong Çi’yi ustalıkla kullanma sanatıdır. Tai-Chi Çigong ise, Çigong’un Tai Chi’den ödünç aldığı bazı hareketler sayesinde her iki öğretiye de fayda ve şifa sağlayacak şekle sokulmuş halidir. Daoist ve Shibashi olarak bilenen iki türü yaygındır. Daoist 14 hareket olarak görünür ancak bazı hareketleri çiftli kombinasyonlardan oluşur, onlar da tek olarak sayıldığında onun da toplamı 18 eder.
Shibashi 18 nazik, yavaş ve yumuşak, akış halinde birbirini izleyen hareketten oluşur. Hareketlerin göze hitabeden güzelliği vardır. 1970’lerde Lin Hou Sheng tarafından kurgulanmıştır. Popülerliği Çin’le sınırlı kalmayıp, Malezya, Singapur ve Endonezya gibi Asya ülkelerine de sıçramıştır.  Daoist Tai Chi Çigong’da ise organların, meridyenlerin ve enerji sistemlerinin şifasına yönelik olduğu için, akış yerine hareketlerin belli sayılarda tekrarı esas alınarak nefese ve Çi’ye odaklanılır.
Shibashi eklemleri, kasları, tendonları güçlendirirken stresten arınmamıza, enerjiyle dolmamıza, enerjiyi dengelememize, zihin-ruh-beden dengesini kurmamıza yardımcı olur.
Yaşadığım yerde, haftada 3 kez, sabahın erken saatlerinde göl kenarında yapmaktan büyük keyif aldığımız bir gelenek halini almıştır.

Taichi

Taichi,Yin ve Yang dengesini kurmaktır. Hareket ile hareketsizlik arasındaki müthiş denge. Peş çok hastane kalp ve yüksek tansiyon hastalarına Taichi tavsiye ediyor. Taichi yapanların ciğer kapasitesi genişliyor. Artirit gibi hastalıklardan daha çabuk hatta ebediyen kurtuluyor. Stresle daha kolay başa çıkıyor.
Taichinin de pek çok türü var ama genel olarak 3e ayrılıyor: Yang Family Style, Wu Family Style ve Chen Family Style. Bunlardan ilk ikisi yavaş ve sakin hareketlerden oluşuyor, 3cüsü ise yavaş başlayıp enerji deoplamayı(yin) ve ansızın patlama şeklinde bu enerjiyi açığa çıkarmayı hedefliyor(yang).

Taichi her gün milyonlarca Çinli tarafından parklarda uygulanıyor. 
Taichinin solo egzersizleri Çigong duruş ve nefes egzersizlerini takip ediyor. Taichi bütün vücutla yapılan ve Çi'nin doğru akışını ve dolaşımını sağlayan çok etkili bir öğretidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder